Movie prime
e-EPIC Digital Voter Identity Card, Benefits, Eligibility, How to Get e-EPIC {PDF)
e-EPIC: The election commission of India launched the e-EPIC (Electronic Electrol Photo Identity Card) program on 25 January 2021 on the occasion of National Voter day. Now You Can Easily Download Digital-PDF Voter ID Card on Your Mobile Phone. Here is how: What is e-EPIC? e-EPIC is a secure portable document format (PDF) version ... Read more
 

e-EPIC Digital Voter Identity Card, Benefits, Eligibility, How to Get e-EPIC {PDF)

 

e-EPIC: The election commission of India launched the e-EPIC (Electronic Electrol Photo Identity Card) program on 25 January 2021 on the occasion of National Voter day.

Now You Can Easily Download Digital-PDF Voter ID Card on Your Mobile Phone. Here is how:

What is e-EPIC?

e-EPIC is a secure portable document format (PDF) version of the EPIC which can be downloaded on mobile or in a self-printable form on the computer. It’s a non-editable secure PDF file. A voter can thus store the card on his/her mobile, upload it as a PDF on Digi locker or print it and self-laminate it. This is in addition to PCV EPIC being issued currently.

How can I download e-EPIC?

  • You can download e-EPIC from Voter Portal or Voter Helpline mobile App or NVSP
  • Voter Portal: http://voterportal.eci.gov.in/
  • NVSP: https://nvsp.in/
  • Voter Helpline Mobile App

Who is eligible for e-EPIC?

All general Voters who have valid EPIC Numbers. All new electors registered during special summary revision 2021 (i.e. those who applied during Nov-Dec2020) and whose mobile number provided while applying is unique will get an SMS and may download e-EPIC between 25th Jan to 31st Jan 2021. Other General electors may download e-EPIC from 1st Feb 2021 onwards. (they will however not get any SMS).

What are the Benefits of e-EPIC?

  • Alternate and faster mode of obtaining Electoral Photo Identity Card in a digital format
  • Equally valid as a proof of document for voter identification
  • Can be printed at the convenience of the voter and can bring it as proof during polling
  • Self-service model

e-EPIC Frequently Asked Question

Ques 1: I lost my EPIC, how can I download e-EPIC?

Ans 1: You can search your name in Electoral Roll from http://voterportal.eci.gov.in/ or http://electoralsearch.in/, note your EPIC number and then download e-EPIC

Ques 2: I don’t have an EPIC number but I have a form-6 Reference Number, may I download the e-EPIC?

Ans 2: Yes, you can use the Form Reference number to download e-EPIC

Ques 3: I don’t have an EPIC number, how can I download e-EPIC?

Ans 3: You can search your name in Electoral Roll from http://voterportal.eci.gov.in/ or http://electoralsearch.in/, note your EPIC number and then download e-EPIC

Ques 4: What is the file format of e-EPIC?

Ans 4: You can download e-EPIC in portable document format (PDF)

Ques 5: What is the file size of e-EPIC?

Ans 5: The size of the e-EPIC is 250 KB.

Ques 6: Can I print an e-EPIC to show identity proof at the polling station?

Ans 6: Yes, you can download e-EPIC and print it to show as proof of identity at the polling station.

Ques 7: What is the full form of e-EPIC?

Ans 7: e-EPIC full form is Electronic Electrol Photo Identity Card

Ques 8: What are the steps to download e-EPIC?

Ans 8: You can download e-EPIC from http://voterportal.eci.gov.in/ or https://nvsp.in/ or Voter Helpline Mobile App using the below steps:

  • Register/Login on Voter Portal
  • From the menu, navigation click on Download e-EPIC
  • Enter the EPIC number or Form Reference Number
  • Verify with OTP sent on registered mobile number (if a mobile number
    registered with Eroll)
  • Click on Download e-EPIC
  • If Mobile number is not registered in Eroll, click on e-KYC
  • Download e-EPIC

Ques 9: What is eKYC?

Ans 9: e-KYC is a liveliness check with random body movements, involves capturing a live photo of the person in real-time image capture and compare with Picture used in EPIC data.

Ques 10: What if e-KYC fails?

Ans 10: Visit the ERO office along with Photo ID proof and update your mobile number

Ques 11: What is required for e-KYC?

Ans 11: It requires a mobile phone/Tab with a Camera or Laptop/Desktop with a webcam.

Ques 12: My Mobile number is not registered in E-Roll, can I download e-EPIC?

Ans 12: Yes, you can do eKYC to update Mobile number.

Ques 13: I am not using a Mobile number that is registered in ERoll, can I update my mobile number?

Ans 13: Yes, you can update your new mobile number by completing e-KYC.

Ques 14: Can I download e-EPIC on my smartphone?

Ans 14: Yes, you can download e-EPIC using Voter Helpline Mobile App

Ques 15: My Family members are linked to the same mobile number, how can I download e-EPIC?

Ans 15: Each member can do eKYC against a single mobile number and after eKYC, you can download e-EPIC.

News Source NVSP e-EPIC PDF

Voter ID Card

New Voter ID Card Apply Online Click Here
Check Name in Voter List Click Here
Know Your BLO Click Here
Track Application Status Click Here
Download Electrol PDF Click Here
Voter Portal Click Here
Aadhaar Card Click Here